KAKO SE POČUTIŠ, ČE SI DEL ZGODBE O USPEHU MEDNARODNIH PODJETIJ NA PREHODU V KROŽNO GOSPODARSTVO?

V mesecu decembru je potekal izbor za Nemško okoljsko nagrado, kjer je bilo nominiranih 6 industrijskih projektov, vodenih in koordiniranih s strani partnerskega podjetja iz Švice, epeaswitzerland gmbh, ki deluje v smeri transformacije industrije iz linearne v krožno ekonomijo z optimizacijo materialov, nabavne verige in kemikalij.

6 nominacij za oskarja, 3 podjetja so se uvrstila v finale, 2 podjetji sta dobili Nemško okoljsko nagrado, Werner&Mertz in OceanSafe, Oskarja v tem trenutku v EU. Vesel sem, da lahko sodelujem v zgodbi o uspehu kot akreditiran ocenjevalec inovativnih in prebojnih projektov po shemi Cradle to Cradle™.

  1. Werner&Mertz

Pobuda za recikliranje, ki so jo leta 2012 ustanovili v podjetju Werner & Mertz, je izjemno dokazala, da je embalažo z blagovno znamko mogoče izdelati iz stare odvržene plastike, zbrane preko reciklažnih podjetij, in vrnjene nazaj v predelavo. Pa ne samo za detergente, čistila in čistila, ampak prvič tudi za kozmetiko (geli za prhanje). To omogoča kakovostna obdelava recikliranega materiala, ki je nato večkrat na voljo za novo embalažo. Primerljivega visokokakovostnega recikliranja mešane zbrane plastične embalaže za gospodinjstvo ni nikjer po svetu.

Zaradi tega je Werner & Mertz postal pionir recikliranja in to upravičeno sporoča na embalaži in v televizijskem oglaševanju. Do zdaj je bilo v okviru pobude na trg danih več kot 400 milijonov steklenic iz 100-odstotno stare plastike. To daje razlog za upanje, da se bo v prihodnosti vnos plastike v okolje občutno zmanjšal, saj plastični odpadki dobijo vrednost.

2. OceanSafe

OceanSafe™ je bil imenovan med zmagovalce nemške nagrade za trajnostni razvoj. Podjetje je navdušilo s svojim modularnim konstrukcijskim sistemom za tekstilno industrijo, ki je skladen z načeli krožnega gospodarstva in je Cradle to Cradle Certified ™ GOLD.

Modularni sistem, ki ga je razvil OceanSafe™, tekstilni industriji omogoča izdelavo okolju prijaznih izdelkov s certifikatom Cradle to Cradle Certified ™ Gold. Medtem ko mnogi običajni tekstili med pranjem sproščajo mikroplastiko in tako onesnažujejo vodo, so izprana mikrovlakna iz modularno pripravljenega kompleta prej, vlaken in barvil OceanSafe™ varna za biološke cikle. Del krožnega koncepta je, da odsluženi tekstil prodajni partnerji vzamejo nazaj in ga pošljejo na industrijsko kompostiranje, kar tudi zmanjša odpadek. Izjemno širok in visokokakovosten nabor modularnega sistema z 18 različnimi prejami vključuje sintetična in naravna vlakna, vključno z novo razvitimi in patentiranimi vlakni, ki so hitro biološko razgradljiva in hkrati trajno zavirajo gorenje. Obstajajo tudi primerna barvila in dodatki, ki so prav tako varni za biološki cikel. Od 20 do 30 odstotkov količine mikroplastike v vodi in oceanih prihaja iz tekstila. S pametnim modularnim sistemom OceanSafe™ ima industrija privlačno in ogromno priložnost, da spremeni to situacijo.