Koncept Cradle to Cradle® opredeljuje in razvija ponovno uporabo izdelkov.

V primerjavi s tradicionalnim recikliranjem ohranja enak nivo kakovosti surovin skozi življenjske cikle, uporabljajo pa se bolj varne kemikalije.

Izdelki so razviti v skladu z načelom ohranjanja kakovosti surovin v več življenjskih ciklih, tudi če upoštevamo uporabo, proizvodne procese in ponovno uporabo. To pomeni: brez odpadkov, saj so vse sestavine v naslednjem ciklu obravnavane kot hranila. Pravi materiali so vključeni v določene cikle (metabolizem) ob pravem času in na pravem mestu.

Pristop krožnega gospodarstva analizira ekonomijo recikliranja v vrednostni verigi, kar vodi k ustvarjanju prihodkov iz recikliranih materialov. C2C® določa ohranjanje kakovosti in stroškovno učinkovitost verige z dodano vrednostjo. Ponovna uporaba materialov v izdelkih Cradle do Cradle® omogoča, da so stroški materiala čim bolj podobni stroškom materialov. Tudi če nastanejo dodatni stroški zaradi predelave ali čiščenja, so še vedno nižji od tržne cene materiala.

Model C2C® prenaša načelo “kakovost je enaka količini” v industrijske sisteme. Pretok materialov je zasnovan tako, da je koristen in uporaben za obnovo in ohranjanje bioloških in tehničnih virov. Ta pristop izhaja iz težnje po upočasnitvi in ​​zmanjšanju negativnih vplivov na okolje. Predstavljamo nekaj prelomnih projektov in inovacij podjetij Wolford, Bayonix, Clariant.

WOLFORD

Avstrijsko tekstilno podjetje Wolford z lokacijama Bregenz v Avstriji in Murska Sobota v Sloveniji, odpira novo zgodbo v smeri krožnega gospodarstva. To je preboj na področju oblačil in tekstilij.

Po petih letih timskega dela v konzorciju 15. podjetij so uspeli certificirati tako biološki cikel razgradnje preko industrijskega kompostiranja kot tehnični cikel prek razgradnje tekstilij.

Obe certifikaciji sta izvedeni na GOLD Level Cradle to Cradle Certified ™ in videz je “luksuzen”. Do leta 2025 želi Wolford certificirati 50% svojega programa skozi CRADLE TO CRADLE™ certifikacijo.

BAYONIX®

V biološkem sistemu je plastenka Bayonix eno večjih sistemskih rešitev proti prekomernemu onesnaževanju s plastiko.

Vsako leto se v plastenke vloži 89 milijard litrov vode. Samo v Nemčiji se vsako sekundo porabi 1500 plastenk. Približno 80% teh steklenic konča v smeteh. V Nemčiji je v obtoku okoli 800 milijonov takšnih steklenic, zato se vsako leto v to državo vrne približno 500-600 milijonov plastenk. Po vsem svetu se letno na odlagališčih in v naših oceanih nabere 35 milijard plastičnih steklenic.

Ustekleničena voda povzroča 90 do 1000 krat več onesnaževanja okolja kot voda iz pipe. Za proizvodnjo plastičnih steklenic za enkratno uporabo je za proizvodnjo vsake steklenice potrebnih približno 3 litre vode.

Med Havaji in ameriško celino je otok, ki je velik kot Srednja Evropa, zgrajen iz zavrženih plastičnih odpadkov. Ocenjuje se, da tehta več kot tri milijone ton. Znanstveniki so izračunali, da je šestkrat več plastike kot planktona v morju. Ko se razčleni v mikroplastiko, lahko vstopijo tudi v našo prehranjevalno verigo. Plastična steklenička za enkratno uporabo traja približno 450 let, da se naravno razgradi. Surovine se zmanjšujejo in kakovost recikliranja se slabša. Okolje izrabljamo 1,6-krat intenzivneje, kot se narava lahko sama regenerira. Nevarnosti so topila in mehčalci, kot so ftalati, antimon, bisfenol in še veliko več.

Prva športna steklenica, ki je prejela certifikat Cradle to Cradle Certified na “zlatem” nivoju. Zelo lahka steklenica, v kateri je tekočina 100% obdana z materialom brez škodljivih snovi!

Prva športna steklenička je 100% biorazgradljiva in 100% reciklirana.

CLARIANT

Kot eno vodilnih svetovnih kemičnih podjetij na svetu, Clariant prispeva k ustvarjanju vrednosti z inovativnimi in trajnostnimi rešitvami za kupce iz številnih industrij. Njihov portfelj je zasnovan tako, da čim bolj natančno zadovolji posebne potrebe. Hkrati so raziskave in razvoj usmerjeni v obravnavo ključnih trendov našega časa. Ti vključujejo energetsko učinkovitost, obnovljive surovine, mobilnost brez emisij in ohranjanje omejenih virov. Poslovne enote so organizirane v štiri poslovna področja: kemikalije za nego, naravni viri, kataliza in plastika ter premazi.

Od riževega žita  do LICOCARE® RBW Cradle to Cradle Certifikata je ena od naslednjih prebojnih inovacij. Večnamenski dodatki so pridobljeni iz surovega voska iz riževih otrobov. To je stranski proizvod pri proizvodnji olja riževih otrobov.

Clariant kemično in fizično nadgradi to obnovljivo surovino in tako prispeva k uporabi polne vrednosti riževih zrn.